ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ_ ΑΠΟ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ Θ. ΒΡΥΖΑΚΗ. Στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Φροντιστήριο Θηβαϊκής Αρχαιογνωσίας.





ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΗΒΑΙΩΝ

Τα έργα του κορυφαίου Θηβαϊου ζωγράφου Θεόδωρου Βρυζάκη στο Συνεδριακό Κέντρο Θήβας

Στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Φροντιστήριο Θηβαϊκής Αρχαιογνωσίας, στο Συνεδριακό Κέντρο Θήβας της ΔΗΚΕΘ του Δήμου Θηβαίων, με αφορμή τα 201 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου Θηβαϊου ζωγράφου Θεόδωρου Βρυζάκη, την Κυριακή 22 Μαρτίου 2015, παραβρέθηκαν ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος και ο Δήμαρχος Θηβαίων κ. Σπύρος Νικολάου.

Η εκδήλωση περιελάμβανε τα εγκαίνια της έκθεσης έργων ( ακριβή αντίγραφα από την Εθνική Πινακοθήκη) του κορυφαίου ζωγράφου, τα οποία θα φιλοξενούνται στο Συνεδριακό Κέντρο Θήβας μέχρι τις 28 Μαρτίου, καθώς και διάλεξη για τη ζωή και το έργο του “ζωγράφου της Επανάστασης” και θεμελιωτή της λεγόμενης “Σχολής του Μονάχου” με ομιλήτρια την κα Λαμπρινή Καρακούρτη, επιμελήτριας της Εθνικής Πινακοθήκης .

Ο Δήμαρχος Θηβαίων στον χαιρετισμό που απηύθυνε, μεταξύ άλλων, είπε:

“Η Θήβα, στη μακραίωνη ιστορία της, έχει να επιδείξει σημαντικές προσωπικότητες και στον πολιτισμό και στις τέχνες. Αυτή η παραδοχή μας κάνει ιδιαίτερα χαρούμενους που βρισκόμαστε σήμερα εδώ, ανάμεσα στα αντίγραφα των δημιουργιών του μεγάλου Θηβαίου ζωγράφου ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΒΡΥΖΑΚΗ, του ζωγράφου της επαναστατημένης Ελλάδας και της Εθνεγερσίας.

Σε λίγες μέρες γιορτάζουμε την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου του 1821, τιμώντας όλους όσους έδωσαν τη ζωή τους, ώστε η πατρίδα μας να είναι μια ελεύθερη χώρα. Αν και σήμερα είμαστε ελεύθεροι Έλληνες, βιώνουμε μια σκληρή πραγματικότητα, όπου η ζωή έχει γίνει πιο δύσκολη για όλους μας, λόγω της οικονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης. Πιστεύω λοιπόν ότι είναι απαραίτητο και αναγκαίο να ανατρέξουμε και να στηριχθούμε στην ιστορική μνήμη του έθνους, στα εθνικά μας βιώματα και ιδεώδη, γιατί είναι εκείνα που σαν φάρος θα μας δείξουν το σωστό δρόμο, θα μας γεμίσουν με θάρρος, κουράγιο και αισιοδοξία, ώστε να ανταπεξέλθουμε στις σύγχρονες δυσκολίες.

Τα έργα του κορυφαίου ζωγράφου, που φιλοξενούνται σήμερα και για λίγες μέρες ακόμα στη γενέτειρά του, αποτελούν πνευματική παρακαταθήκη για το έθνος μας και μεταγγίζουν μέσα μας τα ήθη, τα έθιμα, τις θυσίες, τον ηρωισμό και το αγωνιστικό πνεύμα των Ελλήνων. Οι εμπειρίες των παιδικών του χρόνων, που ξεκινούν από την πολύπαθη Θήβα, ο απαγχονισμός του πατέρα του Πέτρου, Αγωνιστή της Επανάστασης, από τους Τούρκους το 1821, παίζουν καθοριστικό γεγονός για την πορεία του. Η προσωπική αυτή τραγωδία μαζί με τα αλλεπάλληλα συνταρακτικά γεγονότα που ακολούθησαν στην περίοδο της Επανάστασης, χαράχτηκαν στη φαντασία και τη μνήμη του.

Έτσι από πολύ νωρίς επιλέγει το θέμα με το οποίο θα καταπιαστεί σ’ όλη του τη ζωή, μέσα από το οποίο εκφράζει τις ανησυχίες του και μορφοποιεί τις ηρωικές αλλά και τραγικές εικόνες που κουβαλά από τα χρόνια της επανάστασης. Γι' αυτό και δικαιολογημένα θεωρείται ως ο Ζωγράφος της Επανάστασης.


Ως Δημοτική Αρχή αγκαλιάζουμε αυτή την αξιέπαινη πρωτοβουλία του Φροντιστηρίου Θηβαϊκής Αρχαιογνωσίας που σε συνεργασία με την Εθνική Πινακοθήκη, τιμούν το μεγάλο ζωγράφο με αφορμή τα 201 χρόνια από τη γέννησή του. Θερμά συγχαρητήρια για τη διοργάνωση τόσο της έκθεσης όσο και της διάλεξης”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

δείτε και εδώ

HOTEL

ΜΕΛΕΤΙΟΥ ΘΗΒΑ 22620 27333 ΝΙΟΒΗ ΘΗΒΑ 22620 89093 ΔΙΟΝΥΣΙΟΝ ΜΕΛΑΘΡΟΝ - ΘΗΒΑ 22620 89523-5 ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ PHILOXENIA ΘΗΒΑ τηλ./fax : 2262028705

TRAVEL

ANIFANTIS TOURS ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑ & ΕΤΕΟΚΛΕΟΥΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΗΒΑ 22620 26479-80 POLINIKIS TRAVEL ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ 37 ΘΗΒΑ 22620 29200 TSOTRAS TRAVEL ΠΙΝΔΑΡΟΥ 62 ΘΗΒΑ 22620 26444 22620 27444 PAPAGIANNIS TRAVEL ΒΟΥΡΔΟΥΜΠΑ 14 ΘΗΒΑ 22620 26100 22620 21411

Το μουσείο της Θήβας παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και τα εκθέματά του μαρτυρούν τη μακρά ιστορία της από την Πρωτοελλαδική μέχρι και τη Ρωμαϊκή εποχή. Μερικές από τις συλλογές στην έκθεση είναι μοναδικές στο είδος τους, όπως η συλλογή των ανατολικών σφραγιδοκυλιδρων, των μυκηναϊκών λαρνάκων, των ενεπίγραφων στη Γραμμική Β΄ ψευδόστομων και των κλασικών χαρακτών μαύρων στηλών. Πολύ αξιόλογα έργα είναι επίσης οι Κούροι από το ιερό του Απόλλωνος στο Πτοώ, καθώς και τα κοσμήματα και τα ελεφάντινα αντικείμενα από τα ανάκτορα και τους τάφους της μυκηναϊκής Θήβας. Στο προαύλιο, εκτός από το πλήθος των επιγραφών, των επιτύμβιων και των άλλων γλυπτών, φιλοξενείται μεγάλη συλλογή Βυζαντινών και Μεσαιωνικών αρχιτεκτονικών μελών.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΜΠΛΟΓΚ;

Σήμερα, το να προσπαθήσει κανείς να ορίσει με σαφήνεια τι σημαίνει ο όρος μπλογκ, είναι μάλλον παρακινδυνευμένο. Ένα μπλογκ είναι πάνω απ όλα ένα εργαλείο. Η δυνατότητα για όποιον έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο να αποκτήσει εύκολα, γρήγορα και δωρεάν τη δική του φωνή. Πάνω από όλα όμως, ένα μπλογκ είναι ένα μέσο επικοινωνίας.

Σε αντίθεση με μια στήλη εφημερίδας ή μια τηλεοπτική εκπομπή, τα μπλογκ κατά κανόνα επιτρέπουν το σχολιασμό των άρθρων τους από τους επισκέπτες, δημιουργώντας μια αίσθηση οικειότητας ανάμεσα στους τακτικούς επισκέπτες και τους συγγραφείς τους. Οι μπλόγκερ (δηλαδή οι συγγραφείς των μπλογκ), συχνά νιώθουν αλληλεγγύη και οικειότητα κι έτσι δημιουργούνται (κυριολεκτικά και μεταφορικά) δεσμοί ανάμεσά τους. Με τη διασύνδεση των ιστολογίων μεταξύ τους, έχει δημιουργηθεί η έννοια της μπλογκόσφαιρας, ως ένας ημιαυτόνομος χώρος που αποτελείται από τα μπλογκ, τους συγγραφείς τους και τους αναγνώστες τους.

Μιχάλης Μουζουράκης