Συνταγές γρίπης και γιατροσόφια



Συντάκτης: Ρία Βασιλείου, 01/03/2015

Από τα αρχαία χρόνια έως τον 21ο αιώνα το ενδιαφέρον του ανθρώπου για τη φύση και κυρίως για τα προϊόντα της παραμένει αμείωτο. Για τον λόγο αυτό, ο άνθρωπος σε πολλές περιπτώσεις, όπως στις ασθένειες, αναζητάει βοήθεια στο φυτικό βασίλειο για την καταπράυνση των πόνων και την καταπολέμηση των ασθενειών του. Τα βότανα και η περίφημη βοτανοθεραπεία κατέκτησε πολλούς οπαδούς ανά τους αιώνες, και κατά γενική ομολογία από όλους τους λαούς αναγνωρίσθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν ως ευεργετικά φυτά με θεραπευτικές και φαρμακευτικές ιδιότητες.

Όσον αφορά τα διάφορα κρυολογήματα που μας ταλαιπωρούν τώρα τον χειμώνα, υπάρχουν ακόμα και σήμερα κάποιες συνταγές που μας είναι γνωστές ως “γιατροσόφια”. Ενδεικτικά, παραθέτουμε κάποιες συνταγές:
Βράζουμε ρίγανη για να ανακουφίσουμε τον βήχα.
Πίνουμε τσάι με λεμόνι και μέλι ή βράζουμε μόνο λεμόνι και μέλι μαζί και το πίνουμε για 2-3 ημέρες για να απαλύνουμε τον βήχα.
Ομοίως, για την αντιμετώπιση του βήχα φτιάχνουμε αφέψημα με τσουκνίδα ή φασκόμηλο, μέντα, θυμάρι ή δυόσμο και ξύλο κανέλας.
Ενάντια στα φλέματα, πίνουμε χυμό μαρουλιού σε μικρές δόσεις.
Ένα ποτήρι ζεστή λεμονάδα με λίγο κονιάκ και πολλή ζάχαρη ή βράζουμε ρακί με μέλι, καθώς καταπραΰνει το κοινό κρυολόγημα.
Κάνουμε εντριβή με οινόπνευμα, ρακί ή χαμομηλόλαδο, το οποίο φτιάχνεται στο τηγάνι με καυτό λάδι και άνθη χαμομηλιού.
Επιπρόσθετα, αν νιώθουμε ότι θα αρρωστήσουμε και τη φωνή μας να βραχνιάζει μπορούμε να προλάβουμε τη γρίπη, αν πίνουμε συχνά καρπούς αγριοτριανταφυλλιάς, διότι εμπεριέχουν βιταμίνη C όπως και τα πορτοκάλια, ενώ μας προστατεύουν από ιούς.
Ειδικά, για τη βραχνάδα μπορούμε να κάνουμε γαργάρες 2 φορές την ημέρα με φασκόμηλο, αφού βράσουμε 10 γρ. φύλλα φασκόμηλο ή ευκάλυπτο σε ζεστό νερό και ρίξουμε μερικές σταγόνες ξίδι στο τέλος που θα το σουρώσουμε πριν το πιούμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

δείτε και εδώ

HOTEL

ΜΕΛΕΤΙΟΥ ΘΗΒΑ 22620 27333 ΝΙΟΒΗ ΘΗΒΑ 22620 89093 ΔΙΟΝΥΣΙΟΝ ΜΕΛΑΘΡΟΝ - ΘΗΒΑ 22620 89523-5 ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ PHILOXENIA ΘΗΒΑ τηλ./fax : 2262028705

TRAVEL

ANIFANTIS TOURS ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑ & ΕΤΕΟΚΛΕΟΥΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΗΒΑ 22620 26479-80 POLINIKIS TRAVEL ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ 37 ΘΗΒΑ 22620 29200 TSOTRAS TRAVEL ΠΙΝΔΑΡΟΥ 62 ΘΗΒΑ 22620 26444 22620 27444 PAPAGIANNIS TRAVEL ΒΟΥΡΔΟΥΜΠΑ 14 ΘΗΒΑ 22620 26100 22620 21411

Το μουσείο της Θήβας παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και τα εκθέματά του μαρτυρούν τη μακρά ιστορία της από την Πρωτοελλαδική μέχρι και τη Ρωμαϊκή εποχή. Μερικές από τις συλλογές στην έκθεση είναι μοναδικές στο είδος τους, όπως η συλλογή των ανατολικών σφραγιδοκυλιδρων, των μυκηναϊκών λαρνάκων, των ενεπίγραφων στη Γραμμική Β΄ ψευδόστομων και των κλασικών χαρακτών μαύρων στηλών. Πολύ αξιόλογα έργα είναι επίσης οι Κούροι από το ιερό του Απόλλωνος στο Πτοώ, καθώς και τα κοσμήματα και τα ελεφάντινα αντικείμενα από τα ανάκτορα και τους τάφους της μυκηναϊκής Θήβας. Στο προαύλιο, εκτός από το πλήθος των επιγραφών, των επιτύμβιων και των άλλων γλυπτών, φιλοξενείται μεγάλη συλλογή Βυζαντινών και Μεσαιωνικών αρχιτεκτονικών μελών.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΜΠΛΟΓΚ;

Σήμερα, το να προσπαθήσει κανείς να ορίσει με σαφήνεια τι σημαίνει ο όρος μπλογκ, είναι μάλλον παρακινδυνευμένο. Ένα μπλογκ είναι πάνω απ όλα ένα εργαλείο. Η δυνατότητα για όποιον έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο να αποκτήσει εύκολα, γρήγορα και δωρεάν τη δική του φωνή. Πάνω από όλα όμως, ένα μπλογκ είναι ένα μέσο επικοινωνίας.

Σε αντίθεση με μια στήλη εφημερίδας ή μια τηλεοπτική εκπομπή, τα μπλογκ κατά κανόνα επιτρέπουν το σχολιασμό των άρθρων τους από τους επισκέπτες, δημιουργώντας μια αίσθηση οικειότητας ανάμεσα στους τακτικούς επισκέπτες και τους συγγραφείς τους. Οι μπλόγκερ (δηλαδή οι συγγραφείς των μπλογκ), συχνά νιώθουν αλληλεγγύη και οικειότητα κι έτσι δημιουργούνται (κυριολεκτικά και μεταφορικά) δεσμοί ανάμεσά τους. Με τη διασύνδεση των ιστολογίων μεταξύ τους, έχει δημιουργηθεί η έννοια της μπλογκόσφαιρας, ως ένας ημιαυτόνομος χώρος που αποτελείται από τα μπλογκ, τους συγγραφείς τους και τους αναγνώστες τους.

Μιχάλης Μουζουράκης